Followers

Monday, September 30, 2013

10 JALAN YANG MEMBUKA PINTU REZEKI



SEPULUH JALAN YANG MEMBUKA PINTU REZEKI

1. Taqwa
 "Barangsiapa yang bertaqwa kepada ALLAH SWT nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka.Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada ALLAH nescaya ALLAH akan mencukupkan (keperluan) nya.Sesungguhnya ALLAH melaksanakan urusan (yang dikehendaki) nya. Sesungguhnya ALLAH telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu." (Surah ath-Thalaq: 2-3).  -ayat seribu dinar-

2. Tawakkal
 Nabi SAW bersabda: "Seandainya kamu bertawakkal kepada ALLAH dengan sebenar-benar tawakkal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang." (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

3. Solat
Firman ALLAH dalam hadis qudsi: "Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya." (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

4. Istighfar
"Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan memperbanyakkan harta dan anak-anakmu dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai." (Surah Nuh: 10-12).

"Barangsiapa memperbanyak istighfar (mohon ampun kepada ALLAH), nescaya ALLAH menjadikan untuk setiap kesedihannya jalan keluar dan untuk setiap kesempitannya kelapangan, dan ALLAH akan memberinya rezeki (yang halal) dari arah yang tiada disangka-sangka." (HR Ahmad, Abu Dawud, an-Nasa'i, Ibnu Majah dan al-Hakim).


5. SilaturrahimImam Bukhari meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Siapa yang senang untuk dilapangkan rezekinya dan di akhirkan ajalnya (di panjangkan umurnya), hendaknyalah ia menyambung (tali) silaturrahim."

6. SedekahSabda Nabi SAW: "Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu." (Riwayat Bukhari)

7. Berbuat Kebaikan
"Barangsiapa yang datang dengan (membawa) kebaikan, maka baginya (pahala) yang lebih baik daripada kebaikannya itu; dan barangsiapa yang datang dengan (membawa) kejahatan, maka tidaklah diberi pembalasan kepada orang-orang yang telah mengerjakan kejahatan itu, melainkan (seimbang) dengan apa yang dahulu mereka kerjakan." (Surah Alqashash:84)

Nabi bersabda: "Sesungguhnya ALLAH tidak akan zalim kepada hamba-Nya yang berbuat kebaikan. Dia akan dibalas dengan diberi rezeki di dunia dan akan dibalas dengan pahala di akhirat." (HR. Ahmad)

8. Berdagang
Dan Nabi SAW bersabda: "Berniagalah, kerana sembilan dari sepuluh pintu rezeki itu ada dalam perniagaan." (Riwayat Ahmad)

9. Bangun Pagi
Fatimah (puteri Rasulullah) berkata bahawa saat Rasulullah SAW melihatnya masih terlentang di tempat tidurnya di pagi hari, Baginda SAW mengatakan kepadanya, "Puteriku, bangunlah dan saksikanlah kemurahan hati Tuhanmu, dan janganlah menjadi seperti kebanyakan orang. ALLAH membahagikan rezeki setiap harinya pada waktu antara mulainya subuh sampai terbitnya matahari." ( H.R. Al-Baihaqi)

Aisyah r.ha juga menceritakan sebuah hadits yang hampir sama maknanya, yang mana Rasulullah SAW bersabda, "Bangunlah pagi-pagi untuk mencari rezekimu dan melakukan tugasmu, kerana hal itu membawa berkah dan kejayaan." (H.R. At-Tabarani)

10. Bersyukur
"Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih." (Surah Ibrahim:7)


The Choice is Yours........

Shaklee Independent Distributors
Syuzie/0199492811
pm/whatsapp

Sunday, September 29, 2013

Advance Joint Health Tablet (AJHT).......

Advance Joint Health Tablet....panjang kan nama nye...so dipendekkan AJHT.......
Sangat sesuai tuk golongan warga emas yg sakit lutut....tapi zaman skang ni org muda pun sakit lutut kan........so boleh ambik vitamin ni........sangat mujarab...insyaallah dengan izin darinye.......

Meh sini saya nak kongsi lagi apa itu AJHT........











Q : Apakah Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formulasi proprietary yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi.

Q: Siapakah yang memerlukan khasiat Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Lelaki dan wanita dewasa yang mencari satu produk semulajadi dalam mengekalkan kesihatan sendi mereka. Orang muda yagn mempunyai gaya hidup lasak dan aktif juga boleh memanfaatkannya.

Q: Apakah ekstrak jagung?
A : Ekstrak jagung secara semulajadinya kaya dengan glucosamine yang merupakan gula amino dan merupakan blok binaan utama bagi proteoglikan. Ia digunakan untuk membina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sesendi. Glukosamina mengandungi bahan yang juga dijumpai dalam tendon dan ligament. Ekstrak jagung membantu meningkatkan perlindungan sesendi dan membantu memelihara tulang rawan untuk kesihatan sendi dalam jangka masa panjang.

Q: Apakah Boswellia ?
A: Boswellia merupakan gum resin dari pokok Boswellia Serrata. Bahan aktif utama ekstrak Boswellia serrata ialah asid boswelik (AKBA, asid 3-asetil-11-keto-beta-boswelik) yang berfungsi sebagai anti-radang semulajadi.

Q: Apakah yang membuat ekstrak Boswellia dalam Shaklee Advanced Joint Health Tablet istimewa?
A: Ekstrak Boswellia proprietari yang digunakan di dalam Shaklee Advanced Joint Health Tablet bukan sahaja mengandungi asid Boswelik AKBA yang berkepekatan tinggi bagi menyokong keselesaan sendi tetapi juga mengandungi unsur-unsur semulajadi lain dalam resin Boswellia yang berkaitrapat dalam memberikan bioaktiviti yang lebih baik berbanding dengan AKBA sahaja. Tambahan pula, ekstrak Boswellia tertentu ini telah ditunjukkan secara nutrisinya dapat menyokong keselesaaan sendi yang lebih baik berbanding satu ekstrak AKBA yang lebih tinggi.

Q: Bolehkah saya mengambil Shaklee Advanced Joint Health Tablet dan OsteMatrix pada masa yang sama?
Boleh. Tiada sebab mengapa anda tidak boleh mendapatkan khasiat kedua-dua product yang dapat menyokong kesihatan sendi anda. Lebih baik lagi anda gabungkan Shaklee Collagen Powder dan VIVIX bagi mengoptimumkan khasiat Shaklee Advanced Joint Health Tablet

Q : Bila dan bagaimanakah saya mahu menggunakan Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Untuk hasil yang terbaik, ambillah mengikut apa yang disarankan iaitu dua tablet sehari bagi setiap hidangan.

Q: Mengapakah ia bebas daripada chondroitin?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet tidak mengandungi sulfat kondroitin kerana ia tidak akan diserap dengan baik jika diambil secara oral ( ditelan). Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan yang sulfat chondroitin juga boleh mengganggu penyerapan ekstrak jagung dan glukosamina yang lazimnya diserap dengan lebih baik jika diambil secara berasingan.

Q: Mengapa produk tersebut mengandungi Vitamin C?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet menyumbang Nilai Harian 100% Vitamin C kerana ia merupakan nutrient penting yang diperlukan bagi sintesis kolagen.Kolagen merupakan satu komponen tulang rawan dan juga tisu-tisu penghubung yang lain di dalam tubuh.

Q: Mengapa produk tersebut mengandungi mineral surih zink, copper (kuprum/ tembaga) dan mangan?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet menyumbang Nilai Harian 10% mineral zurih zink, copper dan mangan yang merupakan faktor sampingan bagi enzim-enzim yang membina kolagen dan glikosaminoglikan.

Q: Adalah Shaklee Advanced Joint Health Tablet berasaskan sayur-sayuran?
A : Ya.

Sumber info di petik daripada booklet Shaklee Advanced Joint Health Tablet


I'M YOUR SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTORS......
SYUZIE 1004442
0199492811

Friday, September 27, 2013

Testimoni Ibu2 yang mencuba Set Penyusuan...............


Hari ini saya nak berkongsi testimoni ibu2 yang telah pun mencuba set penyusuan SHAKLEE..................credit to my presidental master Shaklee......Pn. Cery


Testimoni (1)
Salam kak cery...hi...
arini sy bergembira sbb ade news yg menggembirakan walaupun sebenarnya x gembira sangat disebabkan hubby masih lg dekat ward..huhu
ok, sblm tu sy nk story dl ttg vitamin shaklee...sy dh consume set B dh hampir 2 bulan lbh...ms bulan pertama sy cuma beli trial pack sbb nk cuba je..first sy consume mmg sy rs perbezaan sbb susu makin bertambah...ms awal2 dulu (before consume shaklee) sy blh pum 20oz dlm satu ari...bila muhammad dh 11 bulan, satu hari sy pum cuma blh dapat 10oz shj...sikit kan...then sy dpt thu shaklee ni dari kawan sy, Siti Amilia Yaman..die suggestkan sy consume shaklee dan kenalkan saya dgn kak cery..hihi..thanx Amy...bl dh consume shaklee sy boleh maintain pum susu 20oz sehari..syukur alhamdulillah...tp bukan setakat tu je tau...ade lg benefit yang lain...badan xrs penat, rs bertenaga je...pastu keputihan hilang, setel masalah...

sy mmg ade keputihan since blm kawin, bl pregnant sy mengalami keputihan yg melampau hingga kegatalan...kalaulah sy kenal shaklee ni dh lama...mesti masalah sy dh lama selesai..xperlu masukkan ubat utk buang keputihan tu..syukur alhamdulillah sbb dh xpyh pkai pantyliner lg..hehehe..jimat duit...so, bila abis trial pack, sy beli fullpack set B...mmg nampak mahal tp sy rs berbaloi2 sgt..sbb blh tahan smpi 4bulan...dan byk benefit yg sy dpt..hehehe

Dan ape yg menggembirakan sy arini adalah...jeng jeng jeng..hehehe...ade lg benefit ni selain dr yg kt atas tu...ms sy melawat hubby kt hospital putra bp, ade nurse tnye hubby umur sy dan umur hubby...then hubby tnye knp..? nurse2 tu bgthu "wife abang nmpk muda lah, xsangka dh ade anak yg semangat tu.." hehehe...wahhh, hubby bangga ok and jeles!!! hahaha...penangan makan vitamin2 shaklee ni..sukanyaaa...kalau mcm ni lah, mmg sy xkan miss makan vitamin shaklee ni..hehehe...btw, thanx kak cery sbb kongsi dgn sy psl vitamin2 ni semua...hehehe...


Testimoni (2)

Perubahan Yang Dirasakan 

1. Pening-pening pada 5 hari pertama selepas consume. Sebab berlakuhealing crisis
. Tapi takdelah sampai tak boleh buat kerja :D
2. Lil Zahin 
menyusu sekejap je dah kenyang. Sebelum ni menyusu around 20 - 45 min, kadang sejam. Sekarang tak sampai 10 min pun, sebelah je pulak tu. Rupanya susu semakin pekat. Dah nampak macam formula milk pulak. Hehe.
3. 
Masa let-down reflex (LDR), susu memancut keluar. Dulu menitik-nitik saje :D Means susu banyak la kan :) Tak dapat nak tunjuk hasil pump sebab saya direct feeding saja hehe.
4. Ada beberapa orang cakap 
kulit lil Zahin ni halus dan lembut, best bila sentuh. Bukan ke semua baby kulit halus dan lembut? Hehe. Tapi yang saya perasan, dulu muka lil Zahin banyak biji-biji kecil. Bila saya tanya Ummi saya, dia kata masa saya baby dulu pun macam tu.Sampai ada orang cakap macam udang kena bakar. And bila time lil Zahin ni, ada jugak orang cakap macam udang kena bakar! Haha. Like mother like son :P Tapi lepas consume Shaklee ni, biji-biji tu dah semakin hilang :D



Sebelum consume, usia lil Zahin 22 hari. Banyak biji-biji kat muka. Kesian :(
Selepas 2 bulan consume, usia lil Zahin 87 hari. Semakin licin :D
Even saya tak lap dengan kain lembab sisa susu kat mulut lil Zahin pun tak naik ruam. Sebab lil Zahin sangat rajin mengelap mulut dia dengan mitten dia. Haha.


5. Berat badan lil Zahin bertambah dengan pesat. Haha. Masa 1st month, berat lil Zahin naik 0.6 kg je. Masa tu baru 5 hari consume Shaklee. 2nd month naik 1 kg dan 3rd month naik 1.4 kg.

Sekarang saya sedang consume trial pack ke-3 dan ESP canister kedua :D Untuk trial pack yang latest ni pulak saya add on calcium :D ..


Testimoni (3)


Saya mula mengenali Shaklee ketika melawat blog seorang ibu menyusu... Dari situ, saya mengenali Blog mamafaiz ni. Ketika itu sekitar November 2010. Saya pun mula mengulangkaji blog ni... saya baca entry by entry mengenai kebaikan vitamin yang dikongsikan oleh Kak Cery... Akhirnya sekitar Disember saya mengambil keputusan untuk mencuba Set Menyusu...


Mengapa saya mencuba set menyusu? Sedangkan ketika itu, saya tidak menghadapi masalah untuk supply susu untuk anak yang berumur 7 bulan... hasil pam harian mmg cukup untuk menampung kepeluan baby saya.. Malah kadang-kadang boleh simpan buat stok... Dan kalau anda nak tahu, ketika itu, saya juga memiliki stok lebih kurang 750 Oz dalam DF saya!!!


Jawapannya adalah, kerana saya ingin mencuba!!! Untuk maintain milk production saya demi meneruskan perjalanan penyusuan yang masih jauh dan dalam masa yang meningkatkan kesihatan saya sendiri... Mengapa saya kata begitu??? Tentu ibu-ibu bekerja maklum, menguruskan keluarga, anak-anak, suami disamping bekerja dan menjalankan rutin harian rumah tentu amat meletihkan... Tentu ramai yang kata, "aku pun kerja, aku pun ader anak dan suami"... yer, saya tak nafikan semua tu dan memang ramai yang mengalaminya.... Namun bagi saya, apa salahnya saya keluarkan sedikit duit untuk kesihatan saya sendiri, dan secara tidak langsung dapat menguruskan rumah tangga dengan baik... Malah saya sendiri sedar, pemakanan seharian saya tidak mampu menampung keperluan mineral, zat dan nutrien harian saya... Yerlah, kebanyakkan amalan memasak kita terutama hidangan melayu telah memusnahkan sebahagian besar zat dalam makanan itu... Menggoreng, menggunakan suhu melampau, masakan berlemak dsb. Oleh itu, mana mungkin kita mampu menampung keperluan nutrien badan kita...

Kesannya selepas saya mengamalkan vitamin-vitamin ni... Saya semakin bertenaga... Bangun pagi lebih ceria, tak mengantuk... proses penghadaman dan nyahtinja berjalan dengan lancar sekali... kat ofis pun saya segar jer.. takderlah layu2 nak tido... penyusuan berjalan dengan baik sekali dan production memang maintain.... hubungan suami isteri semakin baik kerana saya sentiasa 'bersedia berkhidmat'... hahhaha..... Malah masalah rambut gugur yang sering dialami oleh ibu2 yang melahirkan anak juga berjaya diselesaikan... Malah, saya yang dahulu agak kurang minum air masak, kini menjadikan air masak peneman setia... bukankah itu juga satu kelebihan dan kebaikan???
_______
sumber asal : cerita dari blog Su



Testimoni (4)


Shaklee ni i tahu masa i sibuk usaha nak cari milk booster time BF anak first dulu...ms tu susu drop sgt2 sampai stock sume habis...kelam kabut suft internet nak carik milk booster. Jumpelah SHAKLEE but i tak tau cemane nak beli..i contact customer service SHAKLE then die kata ' owh u kena beli from our distributor' then i ckp i tak kenal sape2 distributor then customer service tu kt ' takpe, puan bg no fon puan nanti kami kol puan semula' . Tunggu punye tunggu diorg tak cal2 jgk...at last sy dah tak keruan terus decide to take fenugreek..pas makan susu meningkat semula tp tak byk sgt and yg tak tahan tu bau bdn adoi aii..mengancam.....last2 stop fenugreek sbb susu makin kering...sedihnye my baby dpt BF till 6mths only. 
Then preggy 2nd baby, terus nekad amek shaklee dari hari pertama pantang ...alhamdulliah rezeki susu amat meriah.. Now my baby Qisya dah 7mth still full BF and yg bestnye i mampu simpan stok sususatu fridge khas for my susu only. (thank u ALLAH)...I love shaklee coz bkn sj buat susu i meriah sbb byk kebaikan darinye i dpt. I can manage my castle (termasuk kemas uma, jg anak, masak, study, keje, everything) tp bdn still bertenaga. Now, i use mealshake for my Afrina to make sure she gain her appetite coz die ni tak suke mkn nasi and now it looks SUCCESS. Lecithin to reduce FATS...Basic H (superb) mcm2 kegunaan sehingga mandikan anakpun use this. Nitriferon, if Qisya mcm nak demam je i amek ni then terus tak jadik demam...hihi..My husband dulu before consume PD bdn asik penat manjang now cergas than previous...byk lagi nak cite kebaikan shaklee ni tapi panjang sgt...last but not least...LOVE SHAKLEE...hihi





Seronok kan biler kiter dapat tolong org.......biler kita membantu org...itu pun dikira sedekah......biler kita banyakkan sedekah maka insyaallah rezeki kiter juga akan bertambah..............


The Choice is Yours....


I'm your Shaklee Independent Distributors
Syuzie 1004442
0199492811

Thursday, September 26, 2013

Set Budget Penyusuan Shaklee....Dan Doa Tambah SUSU






Sangat bagus bagi Ibu2 yng masih memyusukan si mnja tetapi mengalami pengurangan susu........dan bagi ibu2 yang nak budget........ini cara penyelesaiannya.........:)

Disini saya kongsikan doa yang anda boleh amalkan sepanjang penyusuan susu ibu
credit to dear mama cery



"Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN

Surah al-Hujurat ; al-Kautsar juga baik diamalkan bermula sejak mengandung lagi ...Niatkan dalam hati semoga ALLAH swt murahkan rezeki kite, anak kite dan banyakkan susu kite. Bagaimana pun jangan kita lupa juga bahawa rezeki itu semuanya datang dari Allah. Sebaiknya dibaca dan difahamkan juga tafsiran ayatnya.

Selain dari itu amalkan surah al-Baqarah ayat 60. Sambil dibaca letakkan tangan pada breast, and doa dalam hati semoga Allah murahkan rezeki anak kita dan supaya kita mampu memberikan susu yg cukup pd anak kita hingga sekurang-kurangnye umurnya 2 tahun...

Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu", (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): "Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi".
Lagi satu, amalkanlah berzikir dgn kalimah YA MATIN (Maha Sempurna KekuatanNya) 70 kali setiap hari. Waktu yg paling bagus adalah pada waktu malam dan subuh. Anda juga boleh bacakan zikir tersebut dan hembuskan ke dalam segelas air lalu diminum.



Monday, September 23, 2013

Set Penyusuan


Assalammualaikum..........

Disini saya kongsikan 3 set penyusuan dari Shaklee......Set ini disediakan mengikut kemampuan atau budget masing2........
Terlebih dahulu saya maklumkan pengambilan supplement adalah berrtujuan untuk mengisi kekurangan zat dan nutrisi yang diperlukan oleh badan kita.
Ianya bukanlah sebagai ubat penggalak yang mampu membanyakkan penghasilan susu, tetapi  dengan memastikan badan mendapat zat dan nutrisi yang diperlukan, secara tidak langsung ianya boleh membantu mencegah penyakit dan mengatasi masalah kesihatan. Insyaallah dengan izin allah........usaha, doa dan tawakal perlu menjadi amalan kita........

Antara kebaikan pengambilan set penyusuan ini adalah untuk :
   * Kurang Stress (tekanan perasaan @meroyan)
  * Lebih bertenaga dan cergas
  * Mengurangkan sakit badan (sakit urat)
  * Membantu membaiki keintiman suami dan isteri
  * Membantu mencantikkan kulit dan kuku
  * Membantu membanyakkan susu



Penyusuan Set B


Dilengkapi dengan 4 jenis vitamin iaitu:
B Complex, Vitamin C, Vitalea, dan Alfalfa
Set ini sesuai untuk ibu2 yang ingin mencari supplement untuk kesihatan dan tenaga.
Memberi keperluan kepada pertumbuhan otak dan emosi melalui Vitamin B Complex
Membantu dalam meningkatkan imunisasi badan melalui Vitamin C
Membantu pertumbuhan dan pembesaran secara lengkap memlalui vitalea
Membantu merangsang dan mempercepatkan penghasilan susu ibu disamping membantu mengurangkan masalah eczema (baby) melalui khasiat alfalfa
           


Penyusuan Set E





Dilengkapi dengan 5 jenis vitamin iaitu sama seperti Set B cuma tambahan Ostematrix (Kalsium Magnesium)
Set ini diperlukan oleh ibu-ibu yang kurang minum susu bagi menampung keperluan kalsium ibu
Ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS
Membantu Ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi baby
Set E ini lagi bagus diamalkan bersama dengan ESP sekiranya si ibu mempunyai masalah penghasilan susu yang lambat serta baby mudah lapar.



Penyusuan Set 3M




Dilengkapi dengan 5 jenis vitamin iaitu sama seperti Set E dengan tambahan ESP (Energizing Soy Protein)
Set ini digalakkan kepada ibu yang ada masalah penyusuan, si ibu yang nak mula menyimpan stok.
Masalah penyusuan yg dimaksudkan ialah si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air 3L sehari
Membantu membaiki mana-mana kekurangan zat yang diperlukan oleh badan si ibu.


The Choice is Yours....


I'm your Shaklee Independent Distributors
Syuzie 1004442
0199492811

Sunday, September 22, 2013

Vitamin yang menambahkan susu badan.............

Good Morning...........Hari ni hari ahad.....untuk negeri Terengganu hari ni adalah hari bekerja.......setiap hari ahad saya akan rasa sangat malas utk bekerja sbb sudah bercuti 2 hari........tapiiiiii kena buang semua rasa malas tuuuuuu....common syuzie....boss mu ada dlm bilik tuuuuuu.......kang kena memo kang...........huhuhuhuhuhuhu.......

Untuk membuang rasa malas tu saya mulakan hari ni dgn mengupdate blog........sebagai pembangkit semangat saya.......:P

Hari ni saya nak buat entry pasal Vitamin yang menambahkan susu badan..........1 dunia dah tahu vitamin apa yg boleh menambahkan susu badan.......apa lagi klu bukan SHAKLEE......
YES......banyak testimoni telah terbukti tentang set penyusuan nie........Jom kiter baca dan dalami lagi kenapa shaklee boleh menambahkan susu badan seorang ibu..........

Apabila bercakap tentang milk booster atau produk tambah susu badan dan dikaitkan pula dgn Shaklee.. kadang boleh membawa konflik jugak.. isu supplemen, penyusuan susu ibu, milk booster.. bla bla.. sampai ke sudah takkan habis selagi ibu itu sendiri kurang faham dgn konsep asas penyusuan.. Apa dia konsep asas penyusuan? Konsep asas adalah supply vs demand..lebih kerap payudara dikosongkan,lebih byk susu terhasil..Akan tetapi si ibu juga kene ingat.. faktor2 seperti kena jaga pemakanan (diet seharian menepati piramid makanan), rehat yg cukup, tubuh yg sihat, bebas dari stress, pengambilan air yg cukup, makanan rohani (doa yg tak pernah putus pada Allah ..Istiqamah). juga perlu di ambil kira. Itu semua gabungan yg balance utk menjayakan penyusuan selama 2tahun insyaAllah.... Kita taknaklah susu byk tapi di penghujung hari si ibu pengsan la plak karang tak cukup tenaga nak layan mcm2 kerenah,dan taknaklah juga nnt let say selepas 2tahun berjaya menyusu tapi si ibu kelihatan tua dari umur sebenar.. sakit pingganglah,sakit gigi lah,stress lah, masalah kedinginan, bla bla bla.

Kesimpulannya, vitamin bukan milk booster, Vitamin ni hanya membantu si ibu kekal sihat, bertenaga,awet muda, berseri.. dan yg penting ia memenuhi ruang kosong yg badan perlukan (vitamin, garam ,mineral).. Dan vitamin juga memperkayakan lagi nutrisi susu ibu yg semulajadi kaya dgn zat2.

Disini saya sertakan sedikit info mengenai vitamin2 glamor ini...Sebenarnya suplemen Shaklee cume mempercepatkan penghasilan susu ibu dgn syarat kerap pam jaga makan,rehat,doa,pengambilan air.. blabla.. semua kene balance...... Hmm.. well.. anda nilaikan sendiri....





Vitalea lengkap dgn zat besi.Ianya diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh. Ia dapat Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh dan Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas





Vitamin B complex menyokong fungsi saraf dan menukarkan tenaga dari makanan. Shaklee B-Complex mengandungi kesemua 8 jenis Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh



Vitamin C Vitamin C merupakan bahan antioksida berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua perkara. Utk kulit yang cantik, anda perlukan Vitamin C


ESP Tubuh manusia tidak mampu menghasilkan semua asid amino yang diperlukan. Sedangkan asid amino ni penting utk pembentukan enzim, hormon, tisu dan sel. Shaklee ESP membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya berkualiti tinggi yang mengandungi semua Asid Amino Perlu termasuk 9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia




Ostematrix diperlukan untuk menyokong pertumbuhan tulang dan gigi dan juga mengurangkan risiko osteoporosis






Alfalfa adalah galactagogue yg turut membantu menggalakkan penghasilan susu ibu secara natural dan alfalfa juga berfungsi utk keintiman wanita


The Choice is Yours....


I'm your Shaklee Independent Distributors
Syuzie 1004442
0199492811

Friday, September 20, 2013

Stress...............atasi dgn B complex


Hai kawan2......sejak masuk shaklee ni mmg rajin updated blog.......hehehhehehehehe..........yelah ada je idea nak tulis entry pasal apa........

Entry kali ni nak citer pasal B Complex Shaklee.........actually B complex shaklee ni termasuk dlm beauty set........mmg banyak vitamin B complex dipasaran....tapi yg menariknye pasal B Complex Shaklee ni ingin saya kongsikan disini..............

Ia mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif~Asid folik tambahan dan vitamin B penting tidak mudah diserap. Oleh itu, Shaklee berjaya menghasilkan kandungan asid folik yang unik serta boleh membuatkan zat makanan lebih mudah diserap dan teknologi berpaten ini eksklusif untuk Shaklee. ~Mudah di telan. ~Mengandungi kesemua 8 Vitamin B yang penting termasuk 100% Nilai Harian biotin

Selain itu Vitamin B complex ni jugak boleh digunakan untuk mengawal stress......

Stress boleh menggangu sistem pencernaan kita (sakit perut, sembelit,cirit), menjejaskan sistem imuniti badan (mudah demam), meningkatkan kadar denyutan jantung, tekanan darah tinggi, sukar tidur, penambahan berat badan... haaa.. point yang last tu mmg menarik.. berat badan naik bukan je sebab anda byk makan..tapi kalau anda stress pun boleh menyumbang ke arah overweight/obesiti....

Jom saya kongsikan bagaimana B Complex membantu.Mari lihat ahli keluarga Vitamin B Complex- Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3 (niacin), Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B9 (asid folic), Vitamin B12... Kesemua jenis vitamin B ni diperlukan oleh badan anda...

  • Vitamin B1~menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolisma
  • Vitamin B2~Memproses asid amino dan lemak.Juga membantu mengaktifkan vitamin B-6 dan asid folic.
  • Vitamin B3~Membantu mengurngkan kolestrol didalam darah dan pengaliran kolestrol dalam darah;membantu dalam kesihatan kulit yang baik,membantu sistem pencernaan.. Kajian klinikal membuktikan kadar B3 yang rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar utk menjadikan seseorang psyco/sakit mental
  • Vitamin B5~Membantu mengurangkan stress fizikal/mental; membantu mengurangkan penuaan pramatang
  • Vitamin B6~Vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin didalam otak kerana ketidak seimbangan serotonin akan menyebabkan depressi..
  • Vitamin B9~Bersama2 dengan vitamin B12, vitamin B9 membantu fungsi neurotransmitter as well as aktiviti mengurangkan depresi didlm badan
  • Vitamin B12~Mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah. Kekurangan B12 akan menyebabkan depressi,tidak tenteram

the choice is yours....

I'm your Shaklee Independent Distributors
Syuzie/0199492811

Thursday, September 19, 2013

Vitamin untuk kulit berjerawat dan parut............

asalammualikum........

hari ni saya nak kongsikan mengenai vitamin untuk kulit berjerawat dan parut....
bercerita mengenai jerawat.....semua wanita takutkan.......ialah klu ada jerawat tak cantiklah kan.........tapi ada jugak jerawat ni sebagai pemanis muka....kan....kan....hehehehhehe

saya pun ada jugak jerawat masa muda belia.........dan sy sngat suker mengkutis (ada tak perkataan ni).......sudahnye meninggalkan parut.......hehhehehehehe.......

Disini saya nak kongsikan permasalah jerawat n parut nie......

Secara umumnya, selain makanan berkarbohidrat ringkas yang tinggi, pengambilan makanan tinggi lemak tepu, makanan berminyak dan bergoreng, bergula akan memberi impak yang lebih ketara kepada masalah jerawat. 

Minum air secukupnya sangat penting. Air yang bersih boleh membantu kulit menjadi remaja. Air penting untuk melembapkan sel-sel selain memudahkan penyingkiran toksin dan dalam masa yang sama menyenangkan kemasukan nutrien. Apabila tubuh dihidrat dengan sempurna, perpeluhan berlaku dengan lebih efisien yang membantu kulit kekal bersih dan cerah.

Dari segi vitamin, vitamin anti oksida membantu meneutralkan radikal bebas yang merosak serta mengurangkan kerosakan sel. 

Antara vitamin anti oksida yang memberi manfaat kepada 

kesihatan kulit termasuklah vitamin A, C dan Vitamin E. 

Vitamin A diperlukan untuk pembinaan dan pengekalan sel-sel kulit. Nutrien ini membantu menentang kekeringan kulit, kulit berkuping dan penebalan lapisan luar kulit. 

Vitamin C diperlukan dan membantu dalam pembentukan tisu-tisu penghubung, kolagen dan pemeliharaannya. 

Manakala vitamin E boleh memperlahankan penuaan tisu. Untuk kesihatan kulit terutamanya kulit bermasalah, mineral zink diperlukan untuk membantu fungsi normal kelenjar sebum kulit dan penyembuhan jerawat. 

Oleh itu, pengambilan gabungan anti oksida seperti beta-karoten (pro-vitamin A), C, E, mineral zink dan selenium yang mencukupi akan membantu mencegah kerosakan sel-sel kulit akibat radikal. 


Asid-asid lemak yang mencukupi penting untuk 

mengekalkan kecantikan dan keremajaan kulit. Ini 

merangkumi asid lemak omega-3 dan omega-6.Asid-asid 

lemak perlu ini diperlukan untuk menguat dan 

meningkatkan kebendaliran membran sel kulit. Membran sel merupakan pelindung kulit, mengeluarkan toksin dan memberi lembapan serta nutrien. Ia juga meningkatkan pengaliran darah dengan mencairkan darah dan memperbaiki keanjalan sel darah merah supaya lebih banyak oksigen yang membantu menyubur dan melembap yang penting untuk keremajaan kulit.

Kajian mendapati pengambilan Gamma linolenic acid (GLA) 

daripada minyak Evening Primrose secara 

berterusan membantu masalah jerawat, ekzema atopik, 

sindrom pra-haid (PMS), psoriasis dan kesihatan kulit

Mereka yang sering dibelenggu masalah ini lazimnya mempunyai paras GLA yang lebih 

rendah daripada normal. Ujian menunjukkan pengambilan minyak 

evening primrose yang kaya dengan GLA boleh memperbaiki 

kelicinan kulit, lembapan serta memperbaiki masalah 

dermatitis.