Followers

Sunday, August 21, 2011

Berita Gumbira.......



Pada 21 Ogos aku telah mendapat berita gumbira.........Aku rasa suke sgt.......walaupun tak seberapa tapi aku rasa hepy sgt.....

Korang semua mesti tertanye2 sebab apa kan...hehehhehhehe........aku dah LULUS periksa BITK.....yea!!!!!!!!.......



klu korang yang tak tahu lagi apa itu BITK...meh sini aku nak cite sikit.....

BITK ni Bayaran Intensif Tugas Kewangan.....Untuk Pembantu Tadbir Kewangan ada elaun sebanyak RM 40.00 diberi.....tapi klu nak dapat RM 80.00 kena lulus periksa nie..... soalan yang diberi mmg mencabar la sikit...sebab semuanye berkaitan dgn kewangan.....mmg pengalaman dlm bidang kewangan mmbantu aku untuk lulus dlm periksa nie.....



tapi tahun ni aku takdelah baca buku giler2...sbb faham2 jela kat ofice mmg takleh baca buku byk keje...kat umah lak...busy dgn anak2....tapi sblm periksa tu aku ada selak2 nota2 pendek yang kwn aku bagi...........dan alhamdulilah byk soalan dlm nota pendek tue......

klu baca buku jea tanpa pratikal susah gak nak faham n lulus......aku dah 7 tahun bekerja dlm kewangan nie......dan akhirnye aku lulus jugak......dlm 7 tahun tu aku tak ingat berapa kali aku ambik periksa...sbb ada gak tahun yang aku tak ambik periksa....

Alhamdulilah ini rezeki tuk anak2......klu ikutkan gaji aku pun dlm setahun naik RM49.91.....dapat elaun naik lagi RM40.00...kira bersyukur sgt2.....tambah2 skang nie semua barang naik belaka....mahal sungguh....dlm sehari aku blh abis RM100.00...tu pun bukan beli banyak pun....sikit jea.....kadang2 hubby aku yg menjadi mangsa sbb aku akan tanye dia....takkan hari nie...duit dah abis...semalam ada RM100.00 lagi.....ish...ish.....ish....

Kalau tahun ada pelarasan kenaikan gaji.....mmg aku hepy berganda2lah......blh la aku nak siapkan umah aku tue.......nak buat 4 bilik lagi......nak buat beranda.....nak buat pagar.....nak cat umah.....macam2 lagi la...........dan lagi 1 nak beli keta baru......hehehhehehehehhe....biler dah ada anak 4 nie.....terasa sempitnye naik keta persona.....klu exora comel gak.....huhuhuhuhu......berangan tak sudey2.....semoga anganku ini mnjadi kenyataan....aminnnn

oklah banyaklak aku mmbebel.......sekian tuk entry kali nie......



Tuesday, August 16, 2011

Kenyang Perut Suka Hati.....



Bulan Puasa adalah bulan untuk kita bercerita pasal makan................hehehehhehhee......klu duk kat ofice nie takde keje lain....asyik cita pasal makan jea...balik nnti nak masak apa yea......nak makan apa yea...nak beli apa yea......bertukar2 resepi dgn kawang2....cari resepi dlm internet dan macam2 lagi......ish...ish....korang semua pun mesti sama jugak kan.....:)


Sepanjang bulan puasa nie......syamzie's family banyak berbuka puasa dgn nasi dan lauk pauk.....lauk tu ada yang beli...ada yang masak sendiri......klu time cuti mmg masak sokmo la......tapi klu time kerja nak masak..mmg kelam kelibut......dgn baby twin nngis nak mandila ..nak tido....korang leh bayang kan tak betapa aku busynyeeee...tapi nasib baik ada keluarga MIL...blhla tolong apa2 yang patut...nak harap hubby.....sikit2 blhla....hehehehehhehhe...

Antara menu yg aku sempat sediakan di bulan puasa nie adalah.............................:




nasi lemak antarbangsa... ; P...request dari hubby


mee kari...rasa nak makan so i masaklah....blh la tahan sedapnye..sbb masuk perut sendiri....hehehheheeheh


nasi tomato......tak berapa nak jadi...... :(
takpe buat kali kedua msti jadi...hehheheehe


Tak tahu dah nak masak apa...rasa nak makan nasi ayam hari nieeeee.............



sedapnyeeeeee

Sunday, August 14, 2011

Kisah Muhammad Syahid Syairazy..............





Entry kali ni saya nak cita pasal Muhammad Syahid Syairazy...sapa tue????.....my sweetheart la....Skang syahid dah 10 bln...lagi 2 bln nak 1 thn...yeay!...sekejap jea...nak masuk 1 thn dah rupanyeee......rasa mcm baru semalam jea...aku lahirkan dia......hehehhehehe......

Berat syahid dah mencecah 10.1kg.....sangat tidak larat untuk mendukungnyeee........makan dah macam2.....nasi lembik mmg makan tapi skang nek wan dah suap syahid nasi lauk singgang...hahahhhaha...tibailah apa2 pun nek wan.....heheheehehehehe......

syahid baru nak belajar berjalan.....tapi masih masih berat bontot lagi......tapi klu aktiviti yg satu nie mmg lah rajin sgt.....nak tahu ape......sila tgk bawah..

^


^


^



mula2 saya akan menjenguk2 apa yg ada atas meja komputer tuee....


saya ada berkenan kat atas meja tue.....dan saya akan mendapatkannye...tak kira apa nak jadi sekalipun.........


yeay!!!! saya dah berjaya nak ambik barang tue.......


turun baliklah......tapi tak puas hati lagi ada yang tak dapat lagi nie........


naik lagi sekali......nak ambik barang lain.....


Tu lah kisahnyeeee......gerammmm sungguh aku melihatnyeee........klu jatuh tak ke ibu n ayah yang susah......hai....syahid...syahid.....


ini kisah saya........:)

Thursday, August 11, 2011

Sekali Lagi.............


"awk cinta pertama sya..awk tahu tak..dan sya nak awk jadi cinta terakhir sya...
sya percaya sya akan cintakan awk sampai bila2"........T_T...


Sinopsis (Pendek) Arman (Shaheizy Sam) merupakan seorang pesakit yang percaya dirinya menghidapi penyakit autisme. Dia dijaga oleh ibu (Kartina Aziz) dan ayah saudaranya (Alex Yanz) selepas pembedahan. Dia dijodohkan dengan (Shasha Zurazie) atas pilihan ibunya. Satu hari, Arman diperas ugut dan kehadiran Amy (Mia Sara Nasuha) menyelamatkan Arman. Sejak hari itu, mereka berkawan baik sehinggalah hal persahabatan mereka diketahui ibu Amy, Shiela (Lisa Surihani). Shiela berang dan melarang Amy berjumpa Arman. Mengapakah Shiela berbuat begitu?


Sinopsis (Panjang)
Sekali Lagi menceritakan tentang Arman (Shaheizy Sam) percaya bahawa dirinya merupakan seorang pengidap autisme. Namun realiti sebenarnya bakal berubah dalam sekelip mata, ketika dirinya semakin menghampiri hari perkahwinannya. Untuk sebab yang tidak diketahuinya, Arman mendapat mimpi yang menyuruhnya agar tidak meneruskan perkahwinan dengan Farina (Shasha Zurazie).Pada satu hari, Arman hampir menjadi mangsa ragut samseng. Mujurlah, Amy (Mia Sara Nasuha), telah menyelamatkan Arman.

Disebabkan kejadian itu Arman dan Amy berkawan rapat. Arman banyak berkongsi masalah dan pengalaman dengan Amy. Berdasarkan pengalaman hidupnya sendiri, Amy memberikan banyak idea dan nasihat kepada Arman. Secara beransur-ansur, Farina dan ibu Arman mula merasai perubahan Arman.

Dalam masa yang sama, ibu Amy sendiri, iaitu Shiela (Lisa Surihani), turut merasai perubahan yang berlaku pada Amy. Amy nampak lebih ceria berbanding dahulu. Shiela merasakan dirinya terhutang budi pada Haris (Bront Palarae), si duda baik hati, yang sanggup menjaga Amy ketika Shiela pergi bekerja sebagai kerani pada waktu siangnya. Sebagai balasannya, Shiela akan membantu Haris membasuh pinggan mangkuk di warungnya selepas waktu kerjanya itu. Selama ini, Haris sememangnya jatuh hati pada Shiela, tetapi Shiela cuba berdalih kerana dia sendiri sedang terkurung dalam sejarah hitam yang tidak diketahui sesiapa, termasuk Haris. Amy amat menyukai Haris dan mahu Shiela bersetuju sahaja dengan perkahwinan itu. Demi anaknya itu, Shiela akhirnya bersetuju menerima lamaran Haris.

Segalanya sepatutnya menggembirakan, namun, dalam sekelip mata, hidup Shiela juga bagaikan berubah, apabila dia bertemu Amy bersama Arman.


Aku tgk dah filem nie....klu dari 10 bintang aku leh bagi 9 bintang....best gak cita nie....sbb jalan ceritanye padat dan tak membosankan......aku suggest korang tgk cita nie.....tapi endingnye kurang sedaplah sikit....sbb biasalah kan...semua org nak ending hero n heroin berkawin ke bercinta ke....termasuklah aku.....endingnye tetap happy but hero n heroin tak hidup bersama.........


Suke kat lakonan adik mia sara.......cute jea....


Tuesday, August 9, 2011

active 5



Dah lama saya tak update blog pasal my lovely syahid n syahir.....bukan apa tak sempat nak snap picture2 twin baby saya nie.....alhamdulilah syahid n syahir membesar dgn sihat dan kuat....setakat ni saya cuma susah hati time twin baby saya nie demam + batuk + selsema jea.....dan saya berdoa semoga twin baby saya sentiasa sihat dan dilindungi olehNYA......

Skang nie syahid n syahir dah pandai memanjat.....panjat meja....panjat kerusi.....naik tangga sendiri......dan macam2 lagi.....dan skang nie sedang blaja berjalan...dah blh bangun berdiri sendiri tapi tak blh nak melangkah lagi........takpe2 plan2 ye sayangggg....

Biler melihat mereka mmbesar bersama2......saya rasa penat dan lelah yang saya lalui dlm mmbesarkan mereka akn terbalas.....saya sangat suker klu melihat syahid n syahir berebut mainan dan botol susu.......syahid selalunye yang akan menangis sbb tak dapat.....syahir pandai melarikan barang yang nak direbut tue.........kadang2 aku yang merampas dari syahir dan bagi barang tu pada syahid...hehehhehehehehhe.......



dah mula nak berebut mainan..........



syahir cool........

syahid bekeng org ganu kata......



Wednesday, August 3, 2011

Free Jea.....


Cerita ni mmg dah lama dah.......tapi kat wayang jea ada tayang cerita nie......kat astro n cd cetak rompak mmg takde cerita nie......esklusif la katakan.....dari keluar cerita nie...aku mmg nak tgk...tapi...almaklumlah kat trg maner ada wayang.....klu nak kena gi tgk kat Mesra Mall yang terletak area Kemaman klu tak silapla......jauh gak...dari umah aku nie.....takpelah.....tunggu jela cita klu kuar cd.....

Akhirnye....aku dapat gak tgk tanpa mengeluarkan satu sen pun.....hehehheheehe.....klu kawan2 nak tgk......sila klik Nur Kasih The movie......:)

Nak dengar tak komen aku biler aku dah tgk cita nie......

Jalan cita nye.......tak bestlah......best lagi tgk drama nur kasih kat tv....maybe pengarah dah takde idea kot.....kecewa lah jugak...sbb promosi giler2...tapi cita agak kurang sikit....dan pendapat aku ni disokong oleh ahli mesyuarat tingkap iaitu cik anida...hehehehehehe...
apa-apa pun itu pendapat aku.....korang nye pendapat mungkin berbeza dari aku.....masing2 punye citarasa......

p/s: Tuk hajar sila tgk yea...tak yah bayar RM10 nak tgk kat tonton tue.......

Tuesday, August 2, 2011

jAHITAN mANIK..............


Rasa Teruja tgk gambar sulaman manik nieeee......suke sgt......aku rasa mcm nak masuk kelas sulaman manik jea........tapi........bila masa la aku nak gi kelas dgn anak berderet dan masih kecil ni...terpaksalah aku pendam jea hasrat tue.......insyaallah aku akan pergi gak kelas tu satu hari nnti......buat masa skang aku tgk gambar jela.....lepas tue try blaja2 jahit sendiri.....jadi ke idak tak tahula.......


comelnyeeeee........aku rasa nak jahit kat baju raya ku jea.....


nie pun comel gak.....nak jahit gak kat baju raya.....:)


dan yang nie....yang aku cari.....cantik sgtttttt.........
nama jahitan manik nie manik crumble

Aku akan cuba tuk menjahit manik bagi baju raya aku tahun nie......walaupun 2 baju raya aku dah tempah jahit manik dgn org......hehehehheheeh....yela nak gak merasa pakai baju jahit manik sendiri.....huhuhuhuhu.....Semoga aku berjaya menyudahkan jahit manik tue sebelum pagi raya.....