Followers

Monday, September 28, 2009

Cerita di Hari Raya.....

Hari Raya pada kali ini aku menyambutnye di Kg. Bukit Chempaka Kuala Terengganu....sbb mengikut kiraan dan angka giliran mmg berhari raya di rumah mak mertua le....tahun nie sudah 5 tahun aku menyambutnye bersama suami tercinta (chewah...phewittttt...)4 tahun bersama anak dara tersayang syasha syarafiena dan kali pertama bersama anak teruna tersayang Syamil syarafuddin...so persiapan dgn anak teruna mmg lebihla....sbb syamil kali pertama menyambut hari raye....seronok mmg seronok sbb duduk kat kg kan.....so macam2 yang perlu dibuat untuk memeriahkan syawal kali nie....pasang pelita keliling rumah....pasang lampu kelip2 kat keliling rumah....bermain bunga api....dan macam2 lagi...... Juadah hari raya kali nie....mak mertua telah menyediakan nasi beriyani yang tak berape nak beriyani...hahhahha....nak buat tak tahu nak buat.....sian pulak......dan soto tak berape nak soto gak.....sbb tak cukup bahan2nye.....takpelah asalkan boleh dimakan.......dan yang bestnye tahun nie kami telah menyedikan sate 300 cucuk.....aku order je sate nie dgn org kat ofice aku.....malam raye baru hubby aku n konco2 membakar sate pulak......sampai pukul 01.00 pagi jugaklah.....sate punye pasal........
Aktiviti di Hari Raye :


Raya Pertama
Balik dari sembahyang raye......ramailah sedara-mara yang dtg nak beraye kat umah mak mertua ku itu...sbb rumah mak mertuaku berdekatan dgn surau.....so org balik sembahyang raye...terus serbu umah mak mertua........penatlah jugak buat air dan membasuh pinggan.....lepas abis org beraye...giliran kitalah pulak berhari raye dirumah sedare mare....tak payah nak naik keta...jln kaki 2 minit sampai dah...hahhhaha...mana taknye...sedare mare keliling rumah jea.....petang hari raye gi jln ke felda bukit bading.....umah pok long hubby.....sampai maghrib baru sampai umah......mlm tue.....kemas beg lah pulak.....sbb besok aku akan pulang ke s.alam selangor....yea...yea...penat2 pun kemas jugak...sbb nak balik kg kitalah katakan.....



abah n mak mertua


adik beradik hubby


family hubby

hisyam n family

aku n family.........

aku n anak-anak tersayang

Syasha Syarafiena

Anak-anakku...


Family-family hubby


Tok Hubby yang disayangi...........sayang ke...huhuhu

Raya Kedua
Kononnye lah nak bertolak selepas subuh...tapi tak terbangun...almaklumlah penat sampai tak terjaga....siap punye sipa bertolak pukul 10.00 am....on the way anak2ku bikin pening kepala...2-2 tak tido...ke hulu hilir dlm keta.......penat nye rase.....berhenti rehat kat atas highway....n sampailah s.alam pukul 07.00pm...lega rasanye....lepas aku sampai mak andak aku pulak datang n bermlm di rumah.......riuh rendah dgn suara budak2 + mak budak....tepat pukul 12.00am tidolah sampai besok pagi.......



Budak nie dalam keta bikin pening kepala....

Raya Ketiga

Tak ada aktiviti yg nk dibuat..nak gi raye...tunggu kakak aku balik dari perak..sbb nak gi raya sama2.....so apa lagi buat tahi matalah.......tido n tido......zzzzzzz.....

Raya Keempat
Hari nie seperti yg dijanjikan kami sekeluarga pergilah berhari raya ke rumah sedara mara.....mula2 gi rumah pak teh yang terletak di Seksyen 24.......lepas tue umah Pak ngah kat Taman Sri andalas Klang......dan last sekali umah mak ucu kat Banting selangor.......tak larat dah nak gi raya sbb masing2 dah kepenatan.....balik rumah mak ucu kelaparan...nasib baik ada kedai buka.....so makanlah kat restoran kat bandar banting tue......sampai umah dah maghbrib......time to sleep......zzzzz.



anak daraku

posing lagi.........

meh gambar dgn kakak.......

posing dlm kete...sblm beraye


menjamu selera dirumah pak teh


posing dulu n my sis


comel la landskap......ambil pic dulu

umah pak ngah

merehatkan diri n minda

umah mak ucu.........pak long's n mak long's

ayong n syamil......

kelaparan.....


sabar menunggu.....

nasi goreng.......nyum...nyum...

tom yam.......

si budak botak

apalah pak ucu nie asyik ambik gambar aku jea.....

my sis n mom.....

Raya Kelima
Hari untuk pulang ke terengganu.....sepupu dtg beraya kat umah so terbantutlah nak bertolak awal......lepas tu mak aku suruh tunggu ia nak masak ayam pulak....nak bawak bekal..mmg stiap kali balik mak aku kan bekalkan makanan tuk makan di highway nnti....akhirnye....kali bertolak pukul 11.00am.....kami singgah di Raub Pahang rumah wan kepada hubby aku dalam pukul 2.00pm.....duduklah berehat sambil makan tengahhari....takde org kat umah wan...tinggal wan seorang saja....terpaksalah aku masak 1 lauk kerana nak makan yang berkuah.....masaklah ayam masak lemak.....wan ingatkan kami bermalam kat situ...bila tgk kami bersiap nak balik dia pun terkejut......nak buat mcm mana besok cuti tak mengizinkan untuk lebih lama kat situ....bertolak balik dalam pukul 06.30pm......akhirnye sampai lah Kuala Terengganu pukul 03.00am......penat giler......nasib baik syamil n syasha angkat dari keta tidur.....klu tak naya kat aku.....zzzzzz


Senyum ada makna tue.....


syasha n syamil kepanasan di umah wan.....

model yang tak diiktiraf oleh agensi model :

Raya Keenam
Aku terjaga sebab syamil yang kejut....mentang2lah..dia tido awal mlm semalam......awal pulak dia jaga pagi nie.....kejut semua org suruh main dgn dia.....mandi-manda...pergi sarapan kat umah mak mertua....lepas tue.....pergilah umah mok de....tolong-tolong apa yang patut sbb malam nnti anaknye...k.long nak nikah...nikah saja...majlisnye mungkin 24.10.2009.......aku macam biasalah kejenye menghias bilik pengantin.....mekapkan pengantin....pengantin pun tak nak mekap tebal..so aku mekap yang biasa jelah.....chewah....macam profesional je...hahhahha....mak andam tak diiktiraf.....hahaha.....dengan sekali lafaz jea...sahlah Siti Sujaihah menjadi isteri kepada Mohd Fadhly.....penat lagi...balik tido....zzzzzz




Serba hijau......


3 dara......


akad nikah di surau...


saat2 ijab dan qabul...


snap....

khutbah nikah....


fuh....ramainyee....org


batal air sembahyang


Pengantin Baru.....

Raya Ketujuh
Ingatkan hari nie nak mengemas rumah.....sebab rumah aku dah macam tongkang pecah....dgn kain baju tak basuh......tak lipat....huhuhuhu.....tapi last-last....aku pergi beraya kat Kuala Berang....berkonvoi dgn adik ipar aku....pergi umah terbuka kawan abg aku.....n pergi umah kawan2 aku....balik umah dah nak maghrib...tgk sajalah umah bersepah....ialah penat....takde org nak tolong aku mengemas......mlm pergi umah mak mertua aku pulak...sbb mak mertua aku nak jamu pengantin baru makan laksa....n tunggu adik ipar aku nak balik ke Kuala Lumpur pukul 12.00mlm.....balik umah tido........zzzz........Besok kejeeeeeeee...malasnyeeeee....... Sekian Cerita ku di Hari Raya 2009...........






Wednesday, September 16, 2009

Selamat Hari Raya Aidil fitri....Buat Keluarga....

Dikesempatan ini aku nak ucapkan selamat hari raya tuk keluarga aku yang jauh kat s.lam selangor.....tahun nie giliran aku berhari raya kat umah mak mertua....di terengganu.....so sedih la sikit...tapi apa yang penting aku akan balik s.alam raya ke 2....raya tahun nie maybe kurang kemeriahannye..bagi kelurga akulah kat s.alam...sebabnye...biarlah rahsia....aku rasa sedih...kecewa....dan macam2 yang bermain2 di kepala otak aku nie....klu ikut hati aku tak nak balik s.alam....tapi aku tolak tepi semua perasaan tue...kerana aku nak mak aku gembira di hari raya nie.......so untuk mak aku yang sedang sibuk kat dapur tue , abah aku yang sedang tido dlm bilik, adik aku yang sedang menghadap komputer, kakak aku yang sibuk mengemas umah dia.......tak lupa abg ipar yang sibuk bekerja.....dan anak2 buah.....Anis Syazwana, Ammar Rifqi dan Aifi Zikri....SELAMAT HARI RAYA.....MAAF DARI HUJUNG RAMBUT SAMPAI HUJUNG KAKI........



[ Testi Ucapan4u ] [ Free Melayu Mp3 ] [ Free Nasyid Mp3 ]

Ikhlas dari
Syamsul Hasrul
Syuzilah
Syasha Syarafiena
Syamil Syarafuddin



Shopping...shopping..shopping....

Menjelang hari raya nie..mcm biasalah org pompuan nie....apa lagi klu bukan shopping....tahun nie aku shopping kat trg jea.....sbb tahun nie bulan puasa aku tak balik s.alam...selalunye...aku shopping kat s.alam...bukan tak nak shopping kat trg...almaklumlah...kat tempat lain lebih byk pilihan dari trg nie....(klu akulah)....so aku shopping kat butik anakku dan worlds of cartoon jea tuk baju syamil...skang nie gila beli baju budak laki2 lak...dulu dah puas beli baju budak pompuan....comelnyeeeee....rasa nak beli byk pasang tapi almaklumlah tahun nie takde bonus so terpaksalah budget2 sikit....lama gak aku memilih sampai kena bebel dgn hubby....dia kata"klu dah berkenan satu baju tue ambik jea...tak payah tgk baju lain dah" !!!!! ada ke patut kata gitu....kita mesti nak beli baju yang comel....cantik....dan berpatutan dgn harganye....kan..kan...tak blh bawak hubby aku pergi shopping...lain kali kena gi sendiri jea...
Pilih punya pilih punya pilih aku pun dapatlah beberapa pasang tuk syamil...baju tuk syasha takdelah kat situ sbb kebanyakkan baju baby saja...so aku pun berhajat nak beli baju syasha kat hock kee seng jea....lepas tue aku pergi TTC pulak...cadangnye nak cari baju melayu syamil...tapi tak jumpa....yang jumpa tudung syasha....belilah tudung syasha ikut warna baju syasha....jalan2 dlm TTC jumpa tudung ariani.....Comelnyeeeeeee..nak beli ke tak....aku mmg cari tudung ariani yang mcm pelangi tue...baru la nie aku jumpa kat trg.....last2 aku buat keputusan tak yah beli dulu la..aku nak order kat kakak aku jea....suruh ia beli kat s.alam....huhuhuh..pompuan...pompuan....
Balik dari shpping tue tilik punye tilik rupa-rupanye..aku beli baju syamil semua nye berbelang-belang.....huhuhuhu nak buat mcm mana aku cukup berkenan dgn baju2 yg berbelang nie....hhhaahaha...malam tue beli pulak baju syasha kat HKS....tak byk pilihan...tapi aku beli jelah mana yang ada...baju sysha pun berbelang2 gak....huhuhuh....besoknye aku pergi membeli tudung aku diatas bustand dan kasut di butik viss....kemudian pergi pasar payang jumpa baju melayu syamil saiz 0....gembira rasanye....dapat gak baju melayu syamil ikut warna tema kami sekelurga....people colour....habis shopping tuk ibu n anak2nye....hubby aku kata ia nak gi shopping dgn kawan dia....takpelah.....asalkan....kelengkapan aku n anak2 cukup.....hahahhahha...puas hati...puas hati....puas hati.....:p





Wednesday, September 9, 2009

APC


Tahun nie genap 5 tahun aku bekerja di Jabatan Kerajaan....setahun berkhidmat di Jabatan Akauntan Negari Selangor dan 4 tahun aku berkhidmat di Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Negeri Terengganu.....dan akhirnye...aku mendapat Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) di JPPH Negeri Terengganu..macam tak caya pun ada gak...ialah aku menerima anugerah ini ketika aku mengandungkan anak ku yang ke2...mungkin rezeki anak jugak....selama aku mengandungkan anak ke2 aku mengalami alahan yang teruk.....memang cuti dan mc berderet....alahan aku berlarutan 2 hingga 3 bulan jugak....tapi aku terharu jugak kerana bos aku menghargai kerja yang aku buat walaupun badan dan kepala tak sihat.....ialah sakit-sakit pun kerja tetap kena buat jugak......klu tak buat sapa lagi nak buat keje kita.....Majlis ni telah dibuat di Institut Penilaian Negara (INSPEN) Bangi Selangor...Penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang nie mendapat sijil dan RM 1000.00.....syukur alhamdulilah........duitnye pun dah habis dikerjakan huhuhu......semoga kecemerlangan ini menjadikan semangat untuk terus bekerja...bekerja dan terus bkerja....Majulah kerja untuk negara....yeah....yeah....

Dewan INSPEN


Majlis sedang berlangsung


bila terima sijil disuruh pandang kamera......ingat time dapat diploma dulu....


Sebahagian penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta 2009...................


Sijil APC